DevTips.NET

Eerste update voor LibreOffice 4.4

woensdag 4 maart 2015

Eerste update voor LibreOffice 4.4

04-03-2015 10:30 | Door externe partij | Lees meer artikelen over: PDF, OpenOffice | Er zijn nog geen reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

The Document Foundation brengt Libreoffice 4.4.1 uit, de eerste update in de Libreoffice 4.4 'fresh'-familie, met ruim honderd verbeteringen.

Ten opzichte van versie 4.3 biedt Libreoffice 4.4 vernieuwingen qua ontwerp en gebruikerservaring. Ook andere functies zijn nieuw en verbeterd, waaronder digitale ondertekening van pdf-bestanden en verbeterde import voor Microsoft Visio, Publisher, Works en Abiword bestanden.

In Libreoffice 4.4 is aandacht besteed aan de gebruikerservaring en het ontwerp. Menu's, werkbaken en andere elementen zijn vernieuwd om ze handiger te maken. Het monochrome pictogram-ontwerp Sifr is uitgebreid en nu als standaard ingesteld op OS X. Er is een nieuwe kleurkiezer ontworpen, en de zijbalk is verbeterd, zodat die beter werkt in combinatie met de menu's.
Onder de visuele verbeteringen valt ook de ondersteuning van de OpenGL-overgangen voor Windows.

Voor zakelijke omgevingen is de mogelijkheid voor digitale ondertekening bij het exporteren van pdf-bestanden een belangrijke vooruitgang. Voor de normale bewerkbare documenten was die functie al langer aanwezig.

Samenwerking met andere pakketten, de interoperabiliteit, profiteert vooral van de installatie van de vrije lettertypen Carlito en Caladea. Die vervangen in documenten nauwkeurig de leverancier-afhankelijke gesloten Microsoft lettertypen Calibri en Cambria. Zo worden problemen ten gevolge van het lettertype na het openen van ooxml-bestanden vermeden. Interoperabiliteit profiteert ook van de verbeterde import filters voor Microsoft Visio, Microsoft Publisher en Abiword-bestanden en voor Microsoft Works-rekenbladen. Daarnaast zijn er nieuwe importfilters voor Adobe Pagemaker, Macdraw, Macdraw II en Ragtime voor Mac bestanden.

De wiki van The Document Foundation met de Releasenotes/4.4 noemt nog meer veranderingen, waaronder diverse nieuwe sjablonen, ontworpen door vrijwilligers, en het eenvoudiger en beter bewerken van modelpagina's voor de presentaties in Impress.

Computable

Lees meer...

comments powered by Disqus

Overige NieuwsTips