DevTips.NET

Microsoft sust privacyrel Windows 10

dinsdag 29 september 2015

Twee maanden na de introductie van Windows 10 komt Microsoft eindelijk met een reactie op de zorgen van gebruikers rond het verzamelen van persoonlijke gegevens door het nieuwe besturingssysteem.

Microsofts Windows-topman Terry Myerson geeft in een blog uitleg bij de verschillende typen data die Windows 10 verzamelt en naar de Microsoft-servers stuurt.

Hij probeert daarmee de privacyrel te ontzenuwen. Eigenlijk doet Myerson niet anders dan het privacybeleid dat al bekend was, nog eens uit leggen.

Myerson noemt twee redenen voor Microsoft om gegevens te verzamelen, namelijk voor beveiliging en verbetering van diensten en producten en voor het personaliseren daarvan.

Microsoft had al jaren het telemetry-programma waar het bedrijf met veel succes informatie uit haalde voor het repareren van softwarefouten die leiden tot crashes. Tot nog toe was deelname aan het telemetry-programma een optie. Myerson benadrukt dat het steeds belangrijker wordt om softwareproblemen aan te pakken binnen 24 uur nadat crashes optreden. Daarvoor is snel veel informatie nodig. Het gaat echter uitsluitend om gegevens die niet zijn te herleiden tot de gebruiker. Er zijn verschillende stappen ingebouwd om te voorkomen dat gevoelige gegevens zoals namen, e-mailadressen en inloggegevens, laat staan de inhoud van bestanden of e-mail, worden verzameld.

Om de digitale assistent Cortana een zinvolle bijdrage te laten leveren aan het gebruiksgemak van de computer is het nodig dat het systeem bekend is met een aantal persoonlijke voorkeuren. Welke dat zijn, bepaalt de gebruiker zelf, zegt Myerson. In geen geval gebruikt Microsoft de inhoud van bestanden, e-mail of andere communicatievormen om gerichte advertenties te tonen, verzekert hij. Alle gegevens die naar de Microsoft servers worden gestuurd, gaan over een beveiligde verbinding en worden opgeslagen in een beveiligde omgeving.

Een van de punten die Microsoft veel kritiek opleverde, is het activity center, waarmee ouders inzicht en waarschuwingen krijgen over het gebruik van de computer door hun minderjarige kinderen. Myerson haalt daarbij aan dat het bedrijf reageert op de  feedback van gebruikers en in een van de komende updates de default instellingen gaat aanpassen zodat de meldingen beter passen bij de leeftijd van de kinderen.


Automatiseringgids

Lees meer...

comments powered by Disqus

Overige NieuwsTips