DevTips.NET

Windows 10 blijft sterk groeien in Nederland

dinsdag 1 december 2015

Het marktaandeel van Windows 10 blijft sterk groeien in Nederland. Afgelopen maand groeide het aandeel van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft met zo’n 12 procent ten opzichte van de maand oktober.

Dat blijkt uit cijfers van StatCounter. Het onderzoeksbureau becijferde dat inmiddels zo’n 21 procent van de computers in ons land op Windows 10 draait.

De maand ervoor was dit nog 18,7 procent en in september 2015 nog 15,5 procent.

De groei van Windows 10 gaat vooral ten koste van Windows 7 en Windows 8.1. Het aandeel van Windows 7 – nog altijd veruit het meest gebruikte besturingssysteem in Nederland – daalde met 1,6 procent en kwam eind november uit op iets minder dan 39 procent. Dat is het laagste percentage in jaren. In december 2012 bereikte het gebruik van Windows 7 een hoogtepunt met een marktaandeel van maar liefst 57,8 procent. Windows 8.1 leverde de afgelopen maand iets aan marktaandeel in en kwam eind november uit op 15,6 procent.

Wereldwijd kwam Windows 10 volgens StatCounter op een marktaandeel van 10,2 procent uit in november. Daarmee passeert het Windows XP, dat nog altijd op 8,5 procent van de computers draait. De winst van Windows 10 gaat ook wereldwijd ten koste van Windows 7, dat het aandeel naar 49,3 procent zag dalen.

Wel moeten worden opgemerkt dat Windows 7 vier maanden na de introductie een snellere opmars maakte dan Windows 10 nu. En dat terwijl Windows 10 momenteel aan honderden miljoenen klanten gratis wordt aangeboden en Windows zeven het zes jaar geleden van organische groei moest hebben. Eind 2009, begin 2010 nam het gebruik van Windows 7 snel toe door de sterke verkoopcijfers van consumenten pc’s waarom het besturingssysteem was geïnstalleerd.

Automatiseringgids

Lees meer...

comments powered by Disqus

Overige NieuwsTips