DevTips.NET

Opera ruziet met Microsoft om titel zuinigste browser

vrijdag 24 juni 2016

Edge de zuinigste browser? Wat een onzin! Dat is kort samengevat de reactie van Opera op een test van Microsoft. Dat bewees daarmee naar eigen zeggen dat laptopgebruikers het best af zijn met Edge.

Opera begon die strijd om de energiezuinigste browser zelf, met versie 39 van zijn browser.

Anderhalf maal zo lang zonder stopcontact als Google Chrome, claimde Opera, als je alleen maar surft met je laptop.

Die claim inspireerde Microsoft tot een eigen test. En daaruit kwam Edge als winnaar uit de bus. Bij websurfen verbruikt Edge ongeveer twee derde van de hoeveelheid energie die de concurrentie pakt, testte Microsoft. En video streamen in HD houdt Edge 10 procent langer vol dan Opera, constateerde Microsoft.

Dat was kennelijk tegen het zere been. Opera herhaalde zijn eigen test, deze keer met Edge dat het de vorige keer genegeerd had vanwege het lage marktaandeel. Opera kwam tot heel andere conclusies dan Microsoft. In de testopzet van Opera houdt zijn webbrowser het 3 uur en 55 minuten uit op één acculading. Met Edge was de laptop na 3uur en 12 minuten toe aan een dosis energie uit het stopcontact – net iets beter dan Chrome, dat de accu een uur eerder leeggetrokken had dan Opera.

Een beschrijving van de testopzet is te vinden op de website van Opera, al moet daarbij wel vermeld worden dat Opera in dit geval de jongste, nog niet algemeen verspreide versie van Opera gebruikte. Of dat veel uitmaakt is niet in te schatten. De maatregelen waar Opera zijn zuinigheid aan te danken zegt te hebben, zaten ook al in de eerste versie van Opera 39. Maar het is wel ongebruikelijk om een ontwikkelversie te testen tegen courante producten van de concurrentie.

Een filmpje van de test vind je hieronder.

Automatiseringgids

Lees meer...

comments powered by Disqus

Overige NieuwsTips