DevTips.NET

Er valt straks niet meer te kiezen in de Windows-patches

dinsdag 16 augustus 2016

Het is vanaf oktober niet meer mogelijk bepaalde onderdelen van de maandelijkse Windows-updates te weigeren. Microsoft stapt à la Windows 10 over op een maandelijkse 'roll-up'.

Terughoudendheid bij het aanbrengen van patches en updates is sinds jaar en dag staande praktijk bij Windows-gebruikers.

Niet zelden zorgden wijzigingen in het verleden voor problemen met bijvoorbeeld randapparatuur of zelfontwikkelde applicaties. Maar omdat Microsoft patches en updates  op individuele basis aanbood, kon je makkelijk onderdelen weigeren waarmee je problemen verwachtte of die niet absoluut noodzakelijk leken, of de installatie ervan uitstellen.

Microsoft bestrijdt al langer de fragmentatie in Windows-implementaties die door het selectief aanbrengen van updates ontstaat. Die fragmentatie resulteert volgens Microsoft namelijk in problemen met de installatie van nieuwere updates en patches en zelfs applicaties en maakt het beheer en het testen met name in bedrijfsomgevingen onnodig ingewikkeld. En dat gaat dan weer ten koste van de kwaliteitsbeleving van Windows. Om die reden werd voor Windows 10 van meet af aan gekozen voor een model waarbij iedere maandelijkse update alle eerder uitgebrachte updates en patches bevat.

In mei zette Microsoft ook voor de andere Windows-versies al een eerste stap op deze weg door functionele verbeteringen voortaan via het 'roll-up'-model te verspreiden. Dat houdt in dat iedere maandelijkse update alle wijzigingen en toevoegingen bevat die eerder zijn gepubliceerd. Vanaf oktober worden ook alle beveiligingspatches meeverpakt in deze roll-up. Alleen updates van de servicing stack en Adobe Flash zijn hiervan uitgezonderd. Maar functionele en beveiligingsupdates voor Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 en Windows Server 2012 R2 worden voortaan in één cumulutatief pakket verspreid.

Nadeel hiervan is natuurlijk, dat je nu niet meer bepaalde updates en patches kunt weigeren: het is alles of niets. Voor bedrijven maakt Microsoft een uitzondering. Die kunnen kiezen voor een model waarbij alleen de maandelijkse beveiligingspatches - overigens dan ook in één pakket - worden gedownload. Die afzonderlijke Security-update zal ook worden aangeboden via de Microsoft Update-catalogus, een vooralsnog niet erg gebruiksvriendelijk distributiemedium dat dankzij de aanwezigheid van een ActiveX-control alleen met Internet Explorer te benaderen is. Wie gebruik maakt van Windows Update zal echter alleen maar de cumulutatieve maandelijkse roll-up aangeboden krijgen. 

Zo'n roll-up heeft ook voordelen, natuurlijk. Behalve het voorkomen van fragmentatie - wat voor veel individuele gebruikers geen punt zal zijn - wordt met name een herinstallatie van het besturingssysteem een stuk makkelijker. Je hoeft je daarna niet meer door een lange reeks van maandelijkse updates heen te werken met mogelijk evenzovele herstarts.

Automatiseringgids

Lees meer...

comments powered by Disqus

Overige NieuwsTips