DevTips.NET

Microsoft remt Windows-ontwikkeling af

donderdag 24 juni 2021

Windows-maker verlost zichzelf en klanten van halfjaarlijks updatetempo.

Windows 11 is nu officieel aangekondigd en brengt uiterlijk plus innerlijke verbeteringen. Een terloops genoemde verandering geeft beheerders wat meer rust: Windows 11 wordt jaarlijks bijgewerkt. Daarmee laat Microsoft het halfjaarlijkse updaten met Windows 10 dus los.

De omslag van elk half jaar een grote nieuwe release, elk met een bijbehorende supportperiode, is niet onthuld door Windows-productmanager Panos Panay of door Microsoft-CEO Satya Nadella.

Het verlossende woord van een lager updatetempo is opvallend genoeg gekomen van Wangui McKelvey, general manager voor apps en endpoints.

Zij heeft in de tweede sessie van het evenement over 'next-gen Windows' (wat dus Windows 11 is) verteld dat Windows 11 op jaarlijkse basis wordt geupdated. Daarbij krijgt elke release 24 maanden ondersteuning voor de Home- en de Pro-uitvoeringen. Voor de Enterprise- en Education-uitvoeringen hanteert Microsoft een supportperiode van 36 maanden.

Het voor Windows 11 losgelaten halfjaarlijkse updatetempo is in 2015 ingezet met de allereerste release van Windows 10. Sindsdien heeft Microsoft enkele malen moeite gehad om dit zelfopgelegde tempo aan te houden. Niet alleen waren sommige lente- of herfst-updates voor Windows 10 wat later dan gebruikelijk, ook waren sommige van die grote updates relatief bescheiden.

De veranderingen en vernieuwingen in die halfjaarupdates waren voor sommige klanten niet altijd de moeite. Zeker voor grotere organisaties kan een update naar een nieuwe Windows-release nogal wat tijd en moeite kosten; voor voorbereiding, gebruikerstraining en uitvoering. Een release achterlopen en een tussenliggende release overslaan is bij veel organisaties staande praktijk.

Dat uitstel- of negeergedrag wat updates voor Windows 10 betreft, is mede ingegeven - of versterkt - doordat sommige van die halfjaarlijkse updates nogal wat bugs bleken te bevatten. Daaronder ook serieuze fouten die voor bijvoorbeeld netwerkproblemen en (twee keer) voor dataverlies konden zorgen. Microsoft is hierdoor eerder al gedwongen geweest om support te verlengen voor een oudere versie van het huidige Windows.

Microsoft reageert nu op de eigen ontwikkelproblemen en de updateweerzin van klanten door voor Windows 11 officieel een tandje terug te schakelen. Officieus was er de klad gekomen in de belofte van halfjaarlijkse grote updates; in de praktijk was de ene update meer een verfijning en bracht de andere update meer verandering en nieuwe functionaliteit.

De volgende versie van Windows, die is gebouwd op de fundamenten van 10, krijgt elk jaar een grote update. Of dit ook gaat gelden voor Windows 10 is momenteel nog geheel onbekend. Microsoft heeft nu wel medegedeeld dat de geplande tweede update van dit jaar (de zogeheten 20H2-release) nog gewoon uitkomt. Of en wanneer er daarna nog een Windows 10-release uitkomt, is niet bevestigd maar ook niet ontkend.

Techjournalist, ICT-kenner en contentproducent bij AG Connect.

Automatiseringgids

Lees meer...

comments powered by Disqus

Overige NieuwsTips