DevTips.NET

Weer oproep tot thuiswerken: dit betekent het voor jouw IT-afdeling

maandag 16 augustus 2021

Het kabinet roept weer op tot thuiswerken. Nu de besmettingscijfers stijgen, wordt thuiswerken wederom belangrijker. Dit terwijl IT-specialisten zich aan het voorbereiden waren op de terugkeer naar kantoor. Wat betekent dat voor de IT-afdeling binnen jouw bedrijf?

Dat is niet per se veilig. Zoom en Microsoft Teams is publieke software, op de servers van een ander.

Op een Zoom-call kan ingebroken worden, zoals RTL Nieuws al eens deed bij een geheim defensieoverleg op Europees niveau.

De oplossing is een stuk simpeler: het gebruiken van een VPN. Een VPN is een virtuele privéverbinding tussen de medewerkers en het bedrijf. VPN’s zijn juist ooit voor het bedrijfsleven bedacht, zodat applicaties gedeeld kunnen worden met medewerkers die zich in een ander netwerk bevinden.

Daardoor blijft informatie binnen hetzelfde netwerk. De data wordt versleuteld, waardoor pottenkijkers geen kans hebben om data af te tappen. Zo blijf je als bedrijf verschoond van datalekken.

Denk naast de veiligheid ook aan andere maatregelen. Gebruiken medewerkers een laptop of telefoon van de zaak? Hun eigen apparaten kunnen immers geïnfecteerd zijn met schadelijke software of de deur op een kier zetten voor hackers. Daarnaast moeten collega’s natuurlijk toegang krijgen tot de juiste programma’s.

Denk ook na over continuïteit: wie neemt het over als de systeembeheerder ziek wordt? Zijn er externe partijen die kunnen ondersteunen? En wat moet er gebeuren als een medewerker thuis niet voldoende bandbreedte heeft?

De pandemie lijkt nog niet over en thuiswerken lijkt een blijvertje te zijn. Dan is het goed om na te denken over deze vragen. IT’ers blijken nu een belangrijkere rol dan ooit tevoren in het bedrijfsleven te hebben.

Automatiseringgids

Lees meer...

comments powered by Disqus

Overige NieuwsTips